Posestvo Raka
Mlada družina se je odločila, da si ustvari stalni dom na nekdanjem vikendu. Po uspešni pridobitvi gradbenega dovoljenja za nadomestno gradnjo so želeli tudi zasnovo celotnega posestva s pridihom Mediterana. 
krajinska arhitektura, ureditev vrta, zunanja ureditev
444
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-444,stockholm-core-2.0.6,select-theme-ver-6.5,header_top_hide_on_mobile,,qode_footer_adv_responsiveness,qode_footer_adv_responsiveness_1024,qode_footer_adv_responsiveness_one_column,qode_menu_,elementor-default,elementor-kit-311

Posestvo Raka

 

DIZAJN: Skejp Studio
LOKACIJA:  Raka, Slovenija       
LETO : 2020
TIP: Zasebno posestvo
STATUS: V izvedbi

 

Mlada družina se je odločila, da si ustvari stalni dom na nekdanjem vikendu. Po uspešni pridobitvi gradbenega dovoljenja za nadomestno gradnjo so želeli tudi zasnovo celotnega posestva s pridihom Mediterana. 

 

Hiša stoji na severno vzhodnem delu pretežno strme parcele. Iz predvidenih dnevnih prostorov se odpira pogled na celotno dolino, kar smo želeli doseči tudi pri zunanjem prostoru za druženje. Območje je bilo razdeljeno na tri terase oz. višinske nivoje glede na vrsto uporabnosti. Izbor rastlin in materialov je temeljil na želji mediteranskega stila. To smo dosegli z izborom rastlinskega materiala glede na podobne teksture ter barvne tone. 

 

Vstopni prostor ter skrivni zelenjavni vrt s pridihom Mediterana ustvarijo ton celotnega posestva. Naravni materiali, kot so pesek, skale ter rastline pripomorejo k vzpostavitvi občutka domačnosti in sproščenosti. Zamaknjene betonske stene na vstopni terasi delijo prostor na dva funkcionalna sklopa. Na prvi pogled neopazni zelenjavni vrt se ob sprehodu med stenami pojavi na drugi strani. 

 

Z uporabo dišavnic in tudi nekaterih cvetočih rastlin smo oblikovati zelenjavni vrt, ki je tudi lep in atraktiven. 

 

Zunanji bivalni prostor vključuje bazen, tlakovane površine okoli njega, letno kuhinjo pod nadstreškom ter spuščeno sedišče kot sekundarni prostor za druženje. Manjši del tega pa je predvideno tudi kot igrišče. 

 

Na nekdanjem prostoru vinograda smo predvideli sadna drevja ter sadno grmičevje, ki se zaključijo s kostanjem na spodnji terasi ob urejenem kurišču. Peščena površino meji betonska klop ter na drugi strani polkrožno postavljeni kamni za sedenje ob kurišču.

Category

Vrt, Zunanja ureditev